Vi returnerar inom 48 timmar

FAQ

Vanliga frågor

Hur fungerar Batteribrev?

Batteribrev är den första svenska urmakaren på nätet. Var i Sverige du än befinner dig så byter vi batteriet på din klocka och returnerar direkt hem till din brevlåda.

1. Beställ det antal batteribyten (ett per klocka) i kassan som du önskar göra.

2. Vi skickar hem ett anpassat Batteribrev inklusive förbetalda fraktsedlar som kommer i brevlådan.

3. Lägg i klockan/klockorna och följ den bifogade instruktionen för att försluta kuvertet och skicka in det till oss.

4. Vår auktoriserade urmakare byter batteri samt trycktestar klockan och skickar tillbaka den till dig igen nu med ett nytt batteri, enkelt och bekvämt!

 

När betalar jag för batteribytet?

I kassan kan du välja olika betalningsalternativ genom Klarna: faktura, kort, direktbetalning. Ditt orderbelopp reserveras vid köpet men kortköpet/fakturan aktiveras först när du skickat in din klocka och vi har bytt batteri samt returnerar den till dig. Dvs inga pengar dras  innan vi har genomfört vårt jobb.

Vilka klockor kan jag skicka in?

Du kan skicka in alla vanliga klockor som drivs av ett knappcellsbatteri, både analoga och digitala. Om det tex står “quartz” eller “kvartsurverk” är din klocka batteridriven. Däremot är det inte alla klockor som anger detta på klockan. Du kan alltid kontrollera med försäljningsstället eller varumärket för just din klocka.

Om du behöver vrida upp din klocka med kronan eller ha den på armen för att den ska ticka så är din klocka inte batteridriven.

Vi kan oftast byta batteri på dykklockor/datorer men eftersom de ibland kräver packningsbyte samt kan ha fler än ett batteri eller dyrare specialbatterier innebär detta en merkostnad. Om du kontaktar oss i förväg kan vi lämna kostnadsförslag innan genomförd service.

Vi kan i vissa fall även byta batterier på smart-klockor som tex Kronaby, Withings, Polar etc som har knappcellsbatterier. Däremot kan vi i dagsläget inte byta integrerade batterier som tex Garmin, Samsung etc. Tveka inte att kontakta oss om du vill veta om vi kan hjälpa dig med just din klockmodell.

Vad händer om det inte är fel på batteriet?

Vår erfarna utbildade urmakare kommer kunna konstatera om det är något annat fel än batteriet (tex trasigt urverk). I första hand kommer vi erbjuda oss att laga din klocka i de fall detta är möjligt. Vi skickar då ett mail med beskrivning av felet samt kostnad för reparationen. Om vi inte kan laga klockan, eller du som kund inte vill att vi gör det, då skickar vi tillbaka klockan med avdrag för porto- och administrationsavgift inkl kostnad för felsökning . Avgiften beror på vilken tjänst du valt samt hur många klockor du skickat in.

Vad händer om ni inte kan byta batteri på klockan?

Om vi av någon anledning inte har möjlighet att byta batteri på klockan så returneras den och din order återbetalas med avdrag för frakt- och administrationskostnad.

Hur lång tid tar det innan min klocka kommer tillbaka?

Våra urmakare arbetar så snabbt som möjligt med din order och vi returenrar oftast samma dag vi får klockan till oss, men vår målsättning är att alltid byta batterier och returnera inom två arbetsdagar från att vi mottagit klockan.

När måste jag skicka in klockan?

Om du har standardfrakt med PostNord måste du skicka in klockan inom 14 dagar från beställningsdatumet för att inte riskera att fraktsedeln blir inaktiverad. Om du har valt Schenker måste du skicka in klockan inom 7 dagar eftersom fraktsedeln blir ogiltig och klockan går inte att spåra. Om du skickar in klockan senare än angivna tider finns risk att leveransen blir försenad och/eller fraktgarantier inte längre gäller. Väljer du att inte skicka in din klocka alls, har Batteribrev rätt att ta ut kostnader för porto och administration. Beloppet beror på hur många batteribyten samt vilket fraktalternativ du beställt.

Varför ska jag skicka klockan till en urmakare?

Fördelen med att gå till en urmakare är att du låter ett proffs ta hand om din klocka. I samband med batteribytet trycktestar vi klockan för att säkerställa att den uppfyller vattentätheten som klockan är konstruerad för. En av de främsta anledningarna är också om det visar sig att det inte är batteriet som är slut, utan något annat fel på klockan. Då måste vi kunna informera dig om detta och i de flesta fall kan vi erbjuda oss att laga klockan. För varje klocka som Batteribrev hanterar medföljer en rapport om klockans skick för kundens trygghet.

Att försöka byta batteri själv kan innebära att klockan skadas och det kostar avsevärt mer att laga. Det som kan hända är bland annat:

– Komma åt spolen i urverket och då finns risk att denna skadas
– Sätta i fel sorts batteri som inte är anpassat till urverket
– Använda billiga batterier som kan läcka och skada urverket, de märkesbatterier som Batteribrev använder lämnar garanti mot läckage
– Packningen sätts i felaktigt så att klockan inte längre är vattentät
– Det får inte komma smuts på batteriet eller i urverket, det är viktigt att man inte rör batteriet med fingrarna vid bytet då detta kan medföra att det läcker eller tar slut snabbare
– För de som är ovana att hantera klockor är det lätt att repa boetten eller skada glaset i samband med att man öppnar klockan för att byta batteri. Många klockor kräver också specialverktyg för att öppna och stänga klockan, detta gäller till exempel guldklockor (sk monocoque) där man måste ta bort glaset för att komma åt att byta batteri.
– I vissa klockor måste man ta bort kronan och axeln för att kunna byta batteri, detta kräver utbildning och erfarenhet

Ställer ni in tiden och funktioner efter batteribytet?

Vi kommer göra vårt bästa för att ställa in tiden på din klocka innan den returneras till dig. Däremot för vissa mer avancerade klockmodeller som tex både har analoga och digitala urverk eller smartklockor, har vi inte tillgång till bruksanvisningen för alla modeller vilket innebär att du som kund kan behöva ställa in tiden/funktioner när klockan kommer till dig.

Kan jag spåra min försändelse?

För vår grundtjänst skickas klockorna med PostNord som inte är en spårbar tjänst. För ett tillägg om 129 SEK per Batteribrev skickas din order med Schencker Ombud Standard vilket är en spårbar tjänst.

Är min klocka försäkrad i transporten?

Inga av våra fraktalternativ erbjuder en transportförsäkring. Däremot kan du välja en spårbar tjänst i Kassan för endast 129 SEK, då skickas Batteribrev med Schencker Ombud Standard till närmaste ombud.

Viktigt angående gummiband

Gummiband (tex svarta “dykband”) blir ofta torra och sköra med tiden. Av den anledningen rekommenderar vi att montera bort dessa band innan klockan skickas till oss då det finns en risk att de spricker i frakten. Batteribrev kan tyvärr inte ta ansvar för eventuella skador på klockan eller bandet som uppstår under transporten. Läs mer under “Är min klocka försäkrad i transporten”.

Gäller min klockförsäkring efter att ni har bytt batteriet?

Batteribrev använder sig bara av professionella urmakare vilket innebär att din klocka hanteras fackmannamässigt. Du kan också använda din orderbekräftelse som bevis på batteribytet.

Kontrollerar ni vattentätheten efter batteribytet?

Vi gör alltid ett trycktest efter batteribytet för att kontrollera vattentätheten, det gör vi oavsett vilket djup din klocka är konstruerad för. Däremot är alla klockor inte konstruerade för att vara vattentäta från början, nedan finns en tabell som anger märkning och vad det innebär vad gäller vattenskydd. Finns det ingen märkning är klockan oftast inte vattentät och det gäller fortfarande även om klockan visat sig vara tät efter batteribytet. Det kan också vara så att packningarna på din klocka börjar bli gamla vilket kan påverka vattentätheten på din klocka. I dessa fall lämnar vår urmakare en kommentar vid returen av din klocka. Vi kan också återkomma med kostnadsförslag för att byta packningar i de fall dessa går att få tag på.

30 m/3 ATM: Klockan tål stänk (ej dusch/bad)
50 m/5 ATM: Klockan tål snabba dopp
100 m/10 ATM: Klockan tål bad
200 m/20 ATM: Klockan tål dykning

Vad kostar batteribytet?

Vi har en fallande prismodell där du får mer rabatt ju fler klockor som du skickar in (upp till 3 klockor): 

1 klocka = 249 SEK

2 klockor = 399 SEK (20% rabatt)

3 klockor = 523 SEK (30% rabatt)

4 klockor = 697 SEK (30% rabatt)

Ovan är ordinarie priser, ibland erbjuder vi specialpriser eller rabatter som då är gällande priser vilka aviseras på sidan eller syns i kassan. För tilläggstjänster som tex nya packningar, urverksbyte, montage av visare etc tillkommer det en kostnad beroende på service. Batteribrev kommer lämna kostnadsförslag för accept innan servicen genomförs.

Batteribrev kan inte veta vilka klockor som kommer in till oss. Vissa batteridrivna klockor har mer avancerade urverk och/eller funktioner som gör att de behöver ett specialbatteri (tex litium), mer än ett batteri eller ställas in/programmeras efter batteribytet. Klockans konstruktion (tex monocoque) kan också medföra ett högre pris. Dessa olika klockor kräver merarbete och/eller dyrare batterier vilket kan innebära en extrakostnad. Kontakta gärna oss i förväg för prisförslag, i annat fall adderas extrakostnaden till din order i efterhand. Nedan är tilläggskostnaden för ett antal vanliga modeller:

Casio G-Shock 95:-
Casio Solar 595:-
Certina monocoque 95:-
Citizen Aqualand 95:-
Citizen Eco-Drive 595:-
Kronaby 150:-
Seiko Eco-Drive 595:-
Seiko Perpetual 595:-
Tissot monocoque 95:-
Tissot T-Touch 150:-
Withings 150:-

Vilka batterier använder ni?

Vi använder bara batterier från ledande tillverkare som Sony, Maxell, Renata, Energizer etc. Typen kallas knappcellsbatteri eller silveroxid-batterier och livslängden är vanligtvis mer än 2 år.

Vad händer med mitt gamla batteri?

Vi ansvarar för att alla uttjänta batterier lämnas till en återvinningscentral där de hanteras på ett korrekt sätt.

Allt förpackningsmaterial är också återvinningsbart så att du kan hantera det i din egen källsortering.

Hur många klockor kan jag skicka in?

Du kan skicka in så många klockor du vill. I varje Batteribrev får det plats tre klockor så vid fler än tre batteribyten får du mer än ett Batteribrev.

Har du en annan fråga? Kontakta oss

Batteribrev AB

Org.nr: 559171-9751

 

All rights reserved © 2020 Batteribrev AB